Gáncs Ferenc

Gáncs Ferenc
Gáncs Ferenc

Fokozat: IV.dan

  • Utcai Harcos Gála 2003 Kecskemét: I. hely

Bemutatkozik Gáncs Ferenc

Gyerekkoromban, 10-14 évesen karatéztam (kyokushinkai), majd judóztam is. 17 évesen (1988.) kezdtem el rögbizni. A rögbi iránti szeretet máig is tart. Voltam válogatott játékos, játszottam sok nemzetközi mérkőzésen a klubcsapattal is, bajnoki és magyar kupa döntőt játszottunk többször is, de sajnos mind a mai napig nem sikerült aranyérmet szereznünk. Napjainkban már csak hobbi lett ez a sport, és amikor időm engedi, lemegyek „tolongani“ egy kicsit. A kempoval 1995. márciusában ismerkedtem meg. Rögtön megtetszett ez a küzdősport, azonnal éreztem: ezt nekem találták ki. Az elején elhatároztam, hogy fekete öves leszek ebből a küzdősport stílusból. Rendszeresen jártam edzésre, amit kiegészítettem még boksz és bírkózó edzésekkel is. Folyamatosan vizsgáztam és az akadályokat véve 2001. nyarán értem az első dan vizsgámhoz. A nyári edzőtáborban (Salgóbányán) az ország vezető kemposai előtt sikeres vizsgát tettem a megpróbáltatásokkal teli egy hét alatt. Két év múlva, 2003. nyarán ismét az edzőtáborban (Salgóbányán) sikerült a második danos vizsgám is. 2006. júliusában az edzőtáborban (Velencén) a 3. danos vizsgát, mely a kempo fizikálisan legnehezebb vizsgája, sikerrel vettem. A 4. danos vizsgát 2012-ben a felsőtárkányi központi edzőtáborban szereztem meg.

Ukrán ellenfelemmel Gonchar Aleksey-el Budapest –Nagycirkusz, 2006. október 31.
Ukrán ellenfelemmel Gonchar Aleksey-el
Budapest –Nagycirkusz, 2006. október 31.

Az övvizsgák mellett a versenyzés az, amely nagyon felkeltette az érdeklődésemet, azok közül is főként a full-contact versenyszámok. Kempo magyar bajnokságok, különböző kupák, gálameccsek állandó részvevője voltam. Többszörös magyar bajnok vagyok és a Hanshi Kupa vándorserlegének egymást követő háromszori megnyerésével örökös tulajdonosa.

Ezek után kipróbáltam magam a profik világában is. Több thai-boksz mérkőzés után 2003. március 15-én Kecskeméten megnyertem az Utcai Harcos Gálát. 2004. január 12-én léptem először ketrecbe Budapesten a Nagycirkuszban egy francia versenyző ellen. Még abban az évben kétszer, majd azóta rendszeresen megmérkőztem a ketrecharc (MMA, Pride) szabályok szerint. Az ellenfelek között volt lengyel, horvát, német, ukrán, szlovák nemzetiségű harcos és egy-két magyar élvonalbeli versenyző is.

A versenyzés mellett egyre jobban előtérbe került az edzősködés, tanítás is. Szinte a sportág gyakorlásának megkezdésével egyidőben kezdtem tanítani is a kempot. Mivel egyidőben több mester edzéseire is eljártam, amit az egyik helyen megtanultam, azt másnap már adtam tovább az edzőtársaimnak. A boksz és bírkózó technikákat kicsit átalakítva, kemposan tanítottam és gyakoroltuk tovább.

Edzésen egy rúgás bemutatása
Edzésen egy rúgás bemutatása

1999-ben alakult meg a Székesfehérvári Kempo Sportegyesület, melynek azóta elnöke vagyok. Egyesületünk közel 120 fővel működik, mely az országban az egyik legnagyobb taglétszámú kempo egyesület.

2001-ben elvégeztem a Testnevelési Főiskolán egy két éves szakedzői képzést. Innentől kezdve hivatalosan is szakemberként oktatok. Majd 2010-ben diplomáztam a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában rekreációszervező szakon.
2013. júniusában MMA-Grappling edzői végzettséget szereztem.

Vélemény, hozzászólás?