A kempo bemutatása

Mi is az a kempo? Jelentése: az ököl törvénye. A kempo egy tradicionális távol keleti küzdősporton alapuló, korszerű, állandóan fejlődő küzdősport. Ez a harcművészeti ág tulajdonképpen egy az európai ember számára, az ő kultúrájához, életviteléhez kialakított alapvetően önvédelmi sport. Megtalálhatók benne a karate alapállásai, lépései, védései, ütései. A karate és a thai-boksz rúgásait is gyakorolják a kempo tanulók. Nem szabad elfeledkezni a judo, a jitsu, a birkózás fogásairól- földre viteleiről- fojtásairól- feszítéseiről sem, ami fontos, nem elhanyagolható része a kempo anyagának. És ott vannak még az önvédelmi technikák és formagyakorlatok is, amit folyamatosan gyakorlunk és csiszolunk tovább.

A kempo technikák, mozdulatsorok a világ más-más szegleteiben különbözőek lehetnek, mégpedig aszerint, hogy ki tanítja. Minden mester rá jellemzően átdolgozza őket, picit módosít azon a tudáson, amit megkapott. A mozdulatok így személyre szabottak. Magasságtól, súlytól, alkattól és nemtől is függően más-más mozgássort ajánlatos gyakorolni, fejleszteni. A kempo olyan sport, amely kreativitást igényel és gondolkozni is tanít, célja, hogy művelőinek egész személyisége fejlődjék, testi, lelki és szellemi téren is.

A kempo története:

A kempo gyökerei az i.sz. 500-as évekbe nyúlnak vissza. Ebből az időből származik a történet, miszerint egy indiai herceg – Bodhidarma herceg – gyámja, Prajnatara kérésére, Kínába utazott. Fel kívánta kutatni a Buddhizmus eredetét, illetve tanulmányozta a dhyana (a Zen) tudományát. Bodhidarma Kshatriya herceg és buddhista harcos volt, a huszonnyolc indiai nemzetségfő egyike és a Vajra Mushti (gyémánt ököl stílus) mestere, akinek kiemelkedő szerepe volt a földön máig kifejlődött harcművészeti irányzatok legtöbbjének kialakulásában.

Bodhidarma i.sz. 520. körül Kínába érve a Honan tartományban lévő egyik shaolin templomban talált rá Buddha “nyomaira”, ahol innentől kezdve kilenc éven át meditált. Ez idő alatt Honan tartományra többször banditák törtek, terrorizálva a helyi falvak lakóit, és magát a shaolin templomot is. A kilenc év után Bodhidarma eldöntötte, hogy megtanítja a szerzeteseknek a harcművészetét, látván a kitartást és elszántságot a hit iránt. Bodhidarma a Vajra Mushti mozdulatokra alapozva tanította a legegyszerűbb módszereket. A kéz, a tenyér és a láb fegyverként való használatát. Tanítását Shih Pa Lo Han Sho-nak (japán megfelelője Juhachi Rakan Shu) nevezte. Mely jelentése a felvilágosult ember tizennyolc keze módszer”. Később ezt nevezték el Chuanfa-nak, egyesítve a Vajra Mushti és a Dharma (a Buddhizmus törvényének) eszméjét. A Chuan/Mushti jelentése ököl, a Fa/Dharma jelentése pedig törvény. Chuanfa tehát az ököl törvénye, mely japánul kempo (innen ered a Shaolinssu Chuanfa vagy Shorinji Kempo elnevezés).

Bodhidharma az Indiai harcosok módszereit (Kshatriya) változtatta harcművészeti rendszerré, azáltal hogy hozzáadta ahhoz a békés erkölcsi tisztaság elveit (kínai nyelven a Wu Te-t, japánul a Butoku-t).

A Shaolinssu Chuanfa fejlődésének sajátosságai közé tartozott, hogy bár Kínában egyre terjedt – és számos szerzetes, harcos és család adta hozzá sajátosságait -, csak néha jegyezték fel a módszereket, és gyakran titkosan kezelték azokat – csak a család tagjait, vagy csak az örököst illette az abba való betekintési jog. Így gyakran vesztek el hatékony módszerek azáltal, hogy a mester halálával a sírba vitte tudományát.

Az évszázadok alatt a Shaolin templomokban folyamatosan fejlődő harcművészeti stílusoknak már több mint 400 változata létezett, amikor a sok hasonló módozat gyökereit vizsgálva egy Chuan Fa mester, Ch’ueh Taun Shang-jen talált rá az elveszettnek hitt Shih Pa Lo Han Sho eredeti módszereire. Ezt követően saját technikáival integrálva azt, kialakított egy 72 technikából álló rendszert. Sok éven át terjesztve új irányzatát, Shenshi tartományban ismerkedett meg egy másik Chuan Fa mesterrel, Li-vel, akivel együtt tovább fejlesztve alakította ki a 107 technikából álló rendszerét, amiből öt csoportot alakított ki, öt különböző állat nevével ellátva azokat. Úgy tartotta, hogy ezen állatok ösztönös reakciói tükröződnek ezekben a Chuan Fa mozdulatokban. Innentől vált ketté tulajdonképpen a kempo és a kung-fu (wu-shu) története.

A Sui és a Ming időszak közötti 800 év alatt számos shaolin szerzetes vándorolt Japánon és Okinaván keresztül, terjesztve a Chuan Fa-t, az Ököl törvényét, japánul a kempo-t. (Többek között ennek köszönhető, hogy kialakult a legtöbb jelenlegi harcművészeti irányzat.) Számos szerzetes fontosnak tartva Buddha szavát, oktatást kizárólag Buddhista templomokban folytatott, ezért terjedhetett könnyedén a kempo, mind a polgári, mind az előkelő rétegekben.

A 16-18. század derekán sokan éppen Japánból vándoroltak Kínába, és évekkel később Chuan Fa mesterekként tértek vissza, mint pl. Sagukawa a Shuri-te és egyben a karate egyik megalapítója, vagy mint az aiki-jutsu, és a ju-jitsu kialakulásában nagy szerepet játszó mesterek. A 17. század elején a Kumamoto család kezdte el rendszerezni a Kempo elveit, melynek eredményeként egyre inkább japánosodott, és fejlődött végső formájára a Kosho ryu Kempo, melyből a mai modern kempo stílusok származnak.

A kempo világméretű népszerűsödésében nagy szerepe volt James Mitosa japán származású amerikainak, aki 1916-ban, gyermekkorában került Japánba, Kyushu városba, hogy Kosho-ryu Kempo-t tanuljon. Tizenöt év tanulás után tért vissza Hawaii-ra, ahol megnyitotta 1936-ban az “Official Self-Defense” klubot, Honoluluban.

William K.S. ChowWilliam Chow nevéhez fűződik a legnagyobb ugrás a kempo történetében. William K.S. Chow Mitose tanítványa volt sok éven át, és korábban családja révén kung-fu-t is tanult. Chow egyesítette a két irányzatot és kialakította a Kara-ho Kempo-t. 1949-ben Chow elkezdte az oktatást és megnyitotta dojoját az USA-ban. Hogy kifejezze a határozott különbséget a Mitose féle Kempotól, elnevezte stílusát Kenpo Karatének. Az évek alatt további fejlesztéseket vezetett be, többek között a kung-fu-ra illetve az akkor már a karatéra is jellemző körkörös technikákat, és formagyakorlatokat.

Chow egyik kitűnő tanítványa, Edmund Parker nevéhez fűződik a kempo történetének újabb mozzanata. Ő volt a mestere többek között Elvis Presley-nek, illetve Steve Mcqueen-nek, és ő tökéletesítette a jelenleg működő amerikai Kenpo Karate rendszert.

 

 

A Zen Bu Kan Kempo magyarországi története

Dr. Harnos ImreDr.Harnos Imre, a Zen Bu Kan Kempo stílus megalapítója 1938-ban született Dunaharasztiban. Fiatal kora óta foglalkozik harcművészetekkel, birkózásban ifjúsági válogatott volt, judózott folyamatosan. Az 1956-os forradalom után menekülnie kellett Magyarországról, Ausztráliában telepedett le. A küzdősportok iránti szeretete, érdeklődése ott is folytatódott: hét stílusban ( Judo, Shotokan Karate, Ju-Jitsu, Kyokushinkai Karate, Shorinji Kempo, Tae Kwon Do, Kempo Karate Do) ért el legalább sho dan (fekete öv) szintet. Profi harcosként 15 országban 74 pénzdíjas mérkőzéséből 72- t megnyert. A küzdelemről gyűjtött tapasztalatait és sokoldalú harcművészeti tudását rendszerbe foglalva hozta létre a Zen Bu Kan Kempo stílust, melyet azóta szerte a világon ezrek gyakorolnak.

Kedvenc mondása: „ A harcot sosem szabad feladni!”

Dr. Harnos Imre 1966-ban 10 év után először jött haza Magyarországra Ausztráliából és kezdte el a kempo tanítását. Erre nem sokáig volt lehetősége, mert a kempo oktatását államellenes cselekedetnek minősítették a hatóságok. Három év után újra megpróbálta újjászervezni a csapatot, de ismét távozásra szólították fel a rendvédelmi szervek. Újabb tíz év múltán tarthatott először tornatermi edzést Budapesten a Mélyépterv Sport Klub edzőtermében.

1981-ben Dr. Harnos 8 hónapot töltött Magyarországon és távozásakor öt embernek adományozott instruktori (edzői) dan fokozatot: Dr. Szacsky Mihály, Koncz János, Dr. Borbély Attila, Bacsa János, Szegedi János Tamás. Mind az öt kemposnak volt már más stílusban előképzettségük (karate, judo) és úgy kezdték el a kempot tanulni. Ettől az évtől tekinthető a kempo meghonosítottnak Magyarországon. (A Zen Bu Kan stílusmegjelölés csak 1993-tól kerül hivatalosan is használatba, illetve Magyarországon 1995-től.)

1982 nyarán került megrendezésre az első kempo edzőtábor Dombóváron, Várszegi Rudolf vezetésével. Ettől kezdve két ember, Várszegi Rudolf és Juhász Ferenc állhatatos munkájának köszönhetően további fejlődésnek indult a kempo. Az első magyarországi dan vizsga 1985-ben volt, melyen ők ketten sikeres vizsgát tettek Sho Dan (1.dan) fokozatra. A két frissen vizsgázott mester egyben a vizsgáztatási jogot is megkapta a nagymestertől így, ettől kezdve a fejlődés gyorsabb iramban történhetett.

Az 1982-ben alakult Magyar Karate Szövetségen belül, 1985-ben bejegyezték a kempo szakágat is Várszegi Rudolf vezetésével. Lévai László 1989-ben tett sikeres vizsgát Sho Dan (1.dan) fokozatra Dr. Harnos előtt kempo, majd ju-jitsu stílusból is. 1990-ben Juhász Ferencet választották meg a kempo magyarországi vezetőjének. 1993. december 1-én Dr. Harnos Imre a Kojosho Kempo Karate Shinkokai szervezettől megkapta a Kyoshi rangot, amellyel nemzetközileg is elismerték az általa alapított Zen Bu Kan Kempo stílust.

Egyre nagyobb lett a kempo népszerűsége, a nyári edzőtáborban már tizennégy fekete öves vizsgázó volt és ebből négy a 18. életévét még nem töltötte be. 1994 őszén elindult, Várszegi Rudolfnak köszönhetően, a Budapesti Testnevelési Egyetemen az alap és a középfokú kempo szakedzői képzés első évfolyama.

Lévai László munkája által önálló független szervezetként bejegyzésre került, 1995. március 27-én, a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet, amelyhez bárki csatlakozhatott, aki a Dr. Harnos által mutatott úton akart tovább haladni, tanulni. Ebben az évben vett először részt magyar kempo csapat nemzetközi harcművészeti versenyen, a World Congress szervezet Ausztráliában megrendezett világ kupáján.

1996-tól kezdődően rendszeressé váltak a korosztályonkénti magyar bajnokságok, valamint ekkor került megrendezésre az első Hanshi Kupa is Tatabányán. Létrejött egy egységes vizsgáztatási szabályzat, kialakult a rendszeres tavaszi, nyári (edzőtáborbeli), őszi vizsgáztatási rendszer. Ez évben egy 10 fős magyar csapat vett részt a World Congress Egyesült Államokban megrendezett világkupáján.

Egy újonnan alakult szervezet tagjaként (IGOR – International Grandmasters of Roundtable) a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet nemzetközi világkupát rendezett 1997-ben Tatabányán, 12 ország részvételével. Ekkor jött létre az első írásos bírói szabályzat. Ebben az évben a sportszervezetünk taglétszáma elérte az 1000 főt. Dr Harnos november 15-én a Kojosho szervezettől megkapta a Hanshi rangot.

1998-ban az IGOR Olaszországban, Fiugiban megrendezett világkupáján a magyar csapat 100 fővel vett részt.

Dr Harnos Imre 1999-ben megadta Lévai László részére a vizsgáztatási jogot San Dan fokozatig. Szintén ebben az évben 10 fős magyar csapat vett részt Franciaországban, egy nyílt nemzetközi harcművészeti világkupán.

A 2000. évi IGOR világkupán egy 25 fős magyar csapat vett részt az USA-ban. A versenyen Lévai László, Renshi részére gyémánt fokozatú életmű díjat (Diamond Life Achievement Awards) nyújtott át az Egyesült Államokbeli World Christian Martial Arts Hall Of Fame szervezet, munkájának elismeréseként. Ebben az évben, az V. Hanshi Kupán első alkalommal indult külföldi csapat is Harnos Marika vezetésével Ausztrália színeiben.

A Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet színeiben hivatalosan 2001-ben vettek részt első ízben külföldön, full-contact bajnokságon magyar versenyzők, mégpedig a Németországban, Ulmban megrendezett Nemzetközi Nyílt Kousu Kupán. Októberben egy 5 fős Magyar Zen Bu Kan Kempo csapat vett részt sikeresen Írországban (Dublin) az American Kenpo Karate System által, 23 ország részvételével meghirdetett Európa Bajnokságán.

A lengyelországi Seitedo Karate szövetség nyílt full-contact bajnokságán sikeresen vett részt a magyar csapat Bielsko Bialaban. 2002-ben első alkalommal Tar József személyében indult a sportszervezet színeiben magyar versenyző nemzetközi ketrecharc versenyen és aratott győzelmet. (King Of The Cage, Anglia, London.) December 8-án a budapesti NSI Körcsarnokban megrendezett VII. Hanshi Kupán 5 ország csapatai versenyeztek, ahol Dr Harnos a versenyen több száz ember előtt adta át Lévai Lászlónak a Kyoshi rangot, valamint Takács Attilának a Renshi fokozatot. Az év tragikus eseménye volt, hogy egykori szövetségi elnökünk, Juhász Ferenc, motorbalesetben elhunyt.

A 2003-as lengyel (Bielsko Biala) és német (Ulm) versenyeken ismét sikerrel szerepelt a magyar csapat. A sportszervezet kiemelt versenyzői rendszeresen indultak már a profi kategóriás nemzetközi, pénzdíjas full-contact, utcai harcos, ketrecharc, MMA versenyeken, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Mestereim kísérnek a ringhez Székesfehérvár – 2003. március 15.
Mestereim kísérnek a ringhez
Székesfehérvár – 2003. március 15.

2004-ben Lévai László, Kyoshi lemondott a sportszervezet elnöki tisztéről és átadta a szervezeti irányítást az általa felnevelt következő generációnak. A sportszervezet 2004. április 25-i közgyűlése megszavazta, és ez által létrehozott egy, az Európai Uniós szabályzásnak megfelelő új alapszabályt, amely a sportszervezet további működését, fejlődését tette lehetővé. A közgyűlés Lévai Lászlót tiszteletbeli elnöknek választotta és Papp Valért sportszervezeti elnöknek. Márhoffer Norbert, Bakos Balázs, Papp Valér által létrejött egy új egységes bírói szabálykönyv. Első alkalommal készített hosszabb felvételt kereskedelmi televízió (Sport1 TV) a ZBK Kempo Magyar Bajnokságról, és készített belőle tematikus összefoglalót.

2005-ben volt a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet fennállásának 10. évfordulója, amelynek ünneplése a X. Hanshi Kupával együtt történt. Sikerült kiemelt helyszínen megszervezni a felnőtt országos bajnokságot, a budapesti NSK-BOK Körcsarnokban, a kereskedelmi televíziókban és újságokban is beharangozók és összefoglalók jelentek meg róla. 2005. április 10-én néhány versenyzőnk (Gáncs Ferenc, Nagy Roland, Kordás István és Szűcs Zsolt) a németországi Dölzig-ben küzdött a Freefighting Gálán a németek ellen. A kis csapat Takács Attila renshi vezetésével vett részt a versenyen, és igen eredményesen tért haza.

 

Németországi Freefighting Gála magyar és német részvevői
Németországi Freefighting Gála magyar és német részvevői

2005. május 28-án a Totalfight nemzetközi ketrecharc MMA Bajnokságán vett részt néhány kemposunk. Június elején a Fővárosi Önkormányzat Szigeti Sportvarázs rendezvényén sor került egy nagy sikert aratott bemutatóra, mely kiemelkedő eseménye volt a több napos rendezvénysorozatnak. Versenyzőink indultak az újjászerveződött Magyar Utcai Harcosok Szövetsége által megrendezett profi full-contact versenyeken, majd a K-Pro MMA ketrecharc bajnokságokon.

2006. április 8-án a sportszervezet szakmai támogatásával elindult a VIADAL Pro néven megrendezett, profi MMA harcosokat szerepeltető rendezvény. Az első gálán magyar – román összecsapásokat láthattunk, a másodikon a magyar csapat az ukránok, majd a horvátok, végül a szlovákok csapata ellen küzdött. 2006. május 12-14-én Lévai László, Papp Valér, Takács Attila vezetésével egy 14 versenyzőből álló csapat vett részt nagy sikerrel az olaszországi Perugia városában megrendezett 14. Kung Fu Világbajnokságon. Október 28-án került megrendezésre az első Eger Kupa nyílt harcművészeti verseny.

2006. október 31-én, a Viadal Pro 2. gálán az ukránok ellen küzdött a magyar kemposok csapata. (Takács Attila, Koncz Gábor, Balla Tamás, Kordás István, Nagy Roland, Gáncs Ferenc, Felföldi Szabolcs, Tar József.) December 2-án, Vácon került lebonyolításra a XI. Hanshi Kupa, melyen új résztvevő országként Portugália is képviseltette magát, valamint Shihan Daniel Hayen a Belga Kempo Sportszervezet vezetője is jelen volt a rendezvényen. A portugál és belga vezetőkkel folytatott megbeszélések eredményeként egyetértés született egy Kempo World Federation nevű világszervezet létrehozásáról, melynek a ZBK Kempo is alapító tagja és Magyarország, Ausztrália és Szlovákia vezetését felügyeli a világszervezetben.

2007. májusban a VIADAL Pro 3. gálán Horvátország ellen szerepeltek a magyar versenyzők (Takács Attila, Koncz Gábor, Gróf Lóránt, Balla Tamás, Nagy Roland, Gáncs Ferenc, Tar József, Kordás István), akik mellett az egykori olimpiai bajnok birkózó, és kick-boksz világbajnok Növényi Norbert is szerepelt. Októberben a VIADAL Pro 4. gálán Szlovákia harcosai voltak az ellenfelei a magyar fiúknak. 2007 novemberében Belgiumban Kenpo Világbajnokságon 25 fővel vett részt a magyar csapat.

2008-ban sok nemzetközi versenyen vettünk részt, a Kenpo Világbajnokságon Jersey-n 11 fővel. Ezen a versenyen 26 ország versenyzői 1000 fővel voltak jelen. Augusztusban, az USA-ban Long Beach-n 7 fővel, majd decemberben az 1. World Grappling Championship-en 4 fővel Svájcban.

2009-ben a FILA-val (Federation Internationale Des Luttes Associees) felvett kapcsolat eredményeként megrendezésre került az első grappling csapatverseny Magyarországon, csak kempos versenyzőkkel. Majd ősszel megrendeztük az 1. Magyar FILA-Grappling Nyílt Bajnokságot. Növényi Norbert május 16-án, a magyar bajnokságon ünnepélyes kereteken belül megkapta a tiszteletbeli fekete övet. Horvátországban szerepelt az MMA-s csapatunk (Bakti Ádám, Varga Tibor, Galambos Róbert, Rumpler István, Koncz Gábor, Szűcs Zsolt, Gáncs Ferenc) ahol ismét öregbítettük a jó hírnevünket.

Dr. Harnos Imre és Lévai László két tanítvánnyal
Dr. Harnos Imre és Lévai László két tanítvánnyal

Vélemény, hozzászólás?